Хораций

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хораций
Q. Horatius Flaccus
древноримски писател

Роден
Починал
Рим, Италия
Погребан Рим, Италия
Семейство
Баща неизвестна
Майка неизвестна
Хораций в Общомедия

Квинт Хораций Флак (на лат. Quintus Horatius Flaccus) или Хораций е римски поет от Златния век на римската литература. Неговото творчество обхваща революционната епоха на Древен Рим – края на републиката и първото десетилетие на новия режим на Октавиан Август.

Бащата на Хораций е бил земевладелец, освободен роб. Съумял да даде на сина си солидно образование в училищата в Рим, откъдето бъдещия поет тръгнал към Атина, за да се усъвършенства. Там Хораций попаднал сред средите на републикански настроени аристократични младежи. През 42 г. пр.н.е. той взема участие в решителната битка при ФилипиМакедония) (между силите на Марк Антоний и Октавиан Август срещу тези на Марк Юний Брут и Касий) След поражението на републиканците и дадената амнистия за билите се на страната на загубилия, Хораций се връща в Италия, където разбира, че баща му е мъртъв, а имотите им са конфискувани. За да се издържа, става писар. Вергилий го въвежда в кръга на Меценат, който става негов приятел и покровител и го представя на Октавиан. От републиканец Хораций става поддръжник на монархията.

На Хораций принадлежи репликата Carpe diem (Наслаждавай се на момента).

Изследвания[редактиране | редактиране на кода]

  • Костова, Мария. Правото в поезията на Хораций. С., 2010.
  • Костова, Мария. Правният език и правните ситуации като стилистично средство в поезията на Хораций. – В: Езици и култури в диалог: Традиции, приемственост, новаторство. Конференция, посветена на 120-годишната история на преподаването на класически и нови филологии в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. С., УИ, 2010,

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за